Lifestyle

SMAZAĆETE GA ZA TREN: Uz pomoć ovih saveta napravite najsavršenije pečeno pile (recept)

SMAZAĆETE GA ZA TREN: Uz pomoć ovih saveta napravite najsavršenije pečeno pile (recept)

Sastojci:

1 pile ( 3 do 4 kg)
so
biber
maslac
ulje
limun
2-3 grančice ruzmarina
2-3 listića lovora
2 čena belog luka

 

Roast chicken legs with French fries on wooden table

Priprema:

Pile dobro očistite, operite i osušite.
Natrljajte je dobro sa spoljne strane i iznutra posolite i premažite maslacem.
Grančicu ruzmarina sitno naseckajte i natrljajte po piletu.
U unutrašnjost piletine stavite presečeni limun, grančicu ruzmarina, listove lovora i beli luk, te prelijte uljem.
Pecite u rerni na umerenoj temperaturi, često dodajući ulje i maslac koji se rastopio. Po potrebi dolivajte vodom i pilećom supom.
Gotovo je kad je lepo zarumeni, a meso bude mekano (viljuškom ubodite meso, ako lagano izlazi, meso je pečeno).
Pile naseckajte na lepe komade i prelijte s malo masnoće od pečenja.

Saveti:

Kako bi ostala sočna, treba je pripremiti za pečenje. Dan ranije uvaljajte je u so ili jednostavno dobro istrljajte krupnom solju i maslacem, te ostavite da prenoći.
Ako ste ljubitelji intenzivnijih ukusa, napravite mešavinu od meda, timijana, soli i otopljenog maslaca. Tako ćete zadržati vlažnost mesa, a korica će biti rumena i hrskava.
Neke porodice vole da pune pile, a nadev zavisi od mašte domaćina. Može biti napravljen od iznutrica pomešanih s hlebom, lukom i pančetom, ali i kestenima, prazilukom i mrvicama.
Stavite nadev u pile pre pečenja, kada je već noć odležala namašćena i nasoljena. U tom slučaju važi savet za duže pečenje na nižoj temperaturi jer će je sam nadev vlažiti pa se neće presušiti.