PREDLOG za sutrašnju SLAVSKU TRPEZU: Žito i kolač su obavezni, a evo JOŠ SJAJNIH RECEPATA

05/05/2019 | 16:25

Ako pripremate slavsku trpezu za sutra, evo našeg predloga i odličnih recepata!

Slavsko žito

POTREBNO JE: 500 g pšenice, 500 g mlevenih oraha, 400 g šećera u prahu, 100 g suvog grožđa po želji, orasi za dekoraciju.

PRIPREMA: Očistite i operete pšenicu, a zatim je ostavite da prenoći potopljenu u vodi. Ujutru je procedite, naspite novu vodu da prekrije pšenicu i kuvate na laganoj vatri uz povremeno mešanje. Po potrebi dolivajte vodu. Kad omekša pšenica je gotova. Procedite gotovu pšenicu, ohladite je i malo prosušite, a zatim je sameljite na mašinu za mlevenje mesa. Sameljite orahe, spojite ih sa pšenicom i šećerom u prahu. Po želji dodajte i suvo grožđe. Dobro promešajte, oblikujte i dekorišite polutkama oraha.

Slavski kolač

POTREBNO JE: 600 g brašna, 400 ml mlake vode, 30 g svežeg kvasca, 100 ml ulja, 1 kašičica soli.

PRIPREMA: Kvasac razmutite u šolji mlake vode, dodajte kašičicu šećera i malo brašna i ostavite da nadođe. Kad nadođe, zamesite testo sa brašnom, malo osvećene vodice, uljem i kašičicom soli. Mesite testo sa dodavanjem brašna dok ne postane glatko. Vodite računa da testo ne bude tvrdo. Ostavite na toplom mestu da naraste. Naraslo testo premesite i stavite u dublji pleh prečnika 24 cm, prethodno podmazan uljem i posut brašnom. Kad naraste ukrasite kolač. Za ukrase za slavski kolač možete koristiti manji komad već pripremljenog testa ili umešeno testo bez kvasca. Ukrase zalepite na kolač sa malo vode. Pečat-poskurnik možete direktno utisnuti na četiri mesta u kolač, a možete napraviti i četiri komada od testa za ukrase. Pecite na 200 stepeni oko 45 minuta.

Na narednim stranama pogledajte još recepata…

Stranice 1 2 3 4 5 6 7 8
story.rsŽena BlicGuliver Getty Images

Još iz rubrike