Doterajte liniju posle praznika: Pikantni plavi patlidžan na trpezi (recept)

08/01/2020 | 16:45

Pikantni plavi patlidžan danas mora da se nađe na vašoj trpezi

Povrće visokog sadržaja vode omiljena je namirnirnica svima koji vode računa o zdravlju i liniji jer ima malo kalorija a obiluje antioksidansima i mineralima, čuva mozak i srce. Predlažemo vam dva vrlo jednostavna i ukusna jela koja se brzo pripremaju.

PASTA SA PATLIDŽANOM I PARMEZANOM

Za 2 osobe

PRIPREMA: 30 MINUTA

SASTOJCI:

– 500 g testenine po želji
– 2 plava patlidžana srednje veličine
– 2 paradajza
– 500 ml pasiranog paradajza
– 4 čena belog luka
– 1 kašičica šećera
– 200 g parmezana
– 200 g kačkavalja
– so
– biber
– origano
– bosiljak
– maslinovo ulje

Predlog za božićnu trpezu: Salata sa pečenim paprikama je obavezna, a evo još sjajnih recepata

PRIPREMA:

U dublju šerpu sipajte mlaku vodu, so i testeninu i kuvajte 7 do 12 minuta. Patlidžane isecite na tračice, posolite i ostavite malo da odstoje. Pre nego što ih ubacite u tiganj dobro ih procedite, a potom ih na maslinovom ulju pržite oko 5 minuta. Dodajte im oljušten, tanko isečen paradajz, beli luk, a potom i pasirani paradajz, šećer, so, biber, origano i bosiljak. Sve promešajte i kuvajte desetak minuta u poklopljenoj šerpi. Kada je preliv gotov izmešajte ga sa testeninom, a potom sve dekorišite rendanim kačkavaljem, parmezanom i svežim bosiljkom.

ZAPEČENI PATLIDŽAN SA KUS-KUSOM

Za 2 osobe

PRIPREMA: 20 MINUTA

SASTOJCI:

– 300 gr patlidžana
– 100 gr kus-kusa
– kockica maslaca
– 2 sušena paradajza
– 3 čena belog luka
– 200 ml jogurta
– 1 kocka za supu

– malo maslinovog ulja
– biber
– so

Kranjska pogača sa sirom i paprikom: Sočno praznično pecivo za desetku!

PRIPREMA:

Kocku za supu ubacite u šerpu sa vodom i prokuvajte. Posolite, pobiberite, pa njome prelijte kus-kus. Ostavite da nabubri oko 5 minuta. Patlidžan operite, osušite i uzdužno prepolovite. Polutke izdubite, začinite sa malo soli, maslinovog ulja i pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni desetak minuta. Izdubljeno “meso” patlidžana isecite na sitne kocke, propržite sa malo maslaca, a potom ga izmešajte sa kus – kusom i sušenim paradajzom. Dobijenim nadevom napunite patlidžan, a potom ga ukrasite jogurtom i zelenom salatom.

Suzana Jančićguliver/gettyimages

Još iz rubrike