Žrtve Harvija Vajnštajna ostaju bez odštete, sledi novi talas optužbi?

27/03/2018 | 10:05

Kompanija Harvija Vajnštajna proglasila je bankrotstvo, a dužna je ostala Maliji Obami, Robertu de Niru, ali i velikom broju zlostavljanih žena.

Ćerka Baraka Obame Malija Obama početkom prošle godine privela je svoj staž kraju u kompaniji na čijem je čelu bio producent Harvi Vajnstajna. Kompanija je prošle nedelje proglasila bankrotstvo.

Malija je samo jedna od popisanih osoba na 394 stranice kojima kompanija duguje novac. Ćerka nekadašnjeg predsednika SAD neće dobiti svoju platu, kao ni Robert de Niro, Dženifer Lorens, Majkl Bej, Danijel Redklif, Set Rogen i Hajdi Klum. Najviše će izgubiti kompanija Sastrako, kojoj duguju 17,4 miliona dolara.

Proglašenje bankrotstva prošlog ponedeljka znači i da su svi koji su s Vajnštajnom potpisali ugovor o tajnosti podataka sada slobodni i da taj ugovor više nije obavezujući.

Bankrot takođe znači da će se prvo naplatiti osigurani kreditori, a ne zlostavljane žene koje tuže kompaniju, kao i da nijedna žena, ako to već nije učinila, ne može tužiti kompaniju.

Lantern kapital nudi 424,5 miliona dolara za kompaniju. Ta ponuda ostavlja otvorenim pitanje koliko će novca ostati žrtvama Vajnštajnovih navodnih zlostavljanja. Osiguranje bi trebalo da osigura 30 miliona dolara.

Oslobađanje žena iz ugovora kojim je Vajnštajn pokušavao da ih ućutka takođe znači da bi mogao da usledi još jedan talas optužbi protiv  producenta od onih koji su se do sada plašili da progovore, piše Express.

Njujork tajms je otkrio da su Vajnštajn decenijama pratile optužbe za zlostavljanje, a tokom poslednje tri decenije postigao je bar osam izvansudskih nagodbi sa ženama koje su ga optužile za zlostavljanje i neželjeni fizički kontakt.

story.rsexpress.hrguliver/getty

Još iz rubrike