Zašto su Megan, Hari, Kejt i Vilijam SKLONJENI IZ PRVOG REDA NA KRALJEVSKOM VENČANJU?

12/10/2018 | 18:30

Princeza Evgenija, unuka britanske kraljice Elizabete, udala se danas za dugogodišnjeg partnera Džeka Bruksbenka pred 850 zvanica.

Venčanju su prisustvovali svi članovi kraljevske porodice, ali i brojne poznate ličnosti. Ovo je drugo kraljevsko venčanje ove godine, s obzirom na to da su princ Hari i Megan Markl u maju izgovorili sudbonosno “da”.

Crkveno venčanje princeze Evgenije i Džeka upriličeno je na istom mestu gde su se venčali Megan i princ Hari, u katedrali Svetog Džordža, a javnost je iznenadila činjenica da prinčevi Hari, Vilijam i njihove supruge ne sede u prvom redu.

Naime, oni su pomereni u drugi red, i to sve zbog strogog pravila sedenja u crkvi.

Mesta u kapeli Svetog Đorđa podeljena su u tri dela: levi hor, desni hor i naos (centralni deo pored prolaza). Kako je hor najintimniji deo za sedenje jer je najbliži mladoj i mladoženji, rezervisan je za najbliže članove porodice.

Na venčanju Megan i princa Harija, Kejt i princ Vilijam iz prvog reda su posmatrali ceremoniju.

Međutim, danas oni sede u drugom redu, a glavni razlog je to što prinčevi Vilijam i Hari nisu rođena braća princezi Evgeniji. Stoga je prvi red rezervisan za princezu od Jorka Saru Ferguson, Evgenijinu majku, zatim oca princa Endrjua i rođenu sestru princezu Beatrisa.

Više fotografija poznatih sa kraljevskog venčanja pogledajte u galeriji.

story.rsblic.rsguliver/gettyimages