Verica Rakočević: Vulgarnost se diktira kao poželjnost, to je naša stvarnost

18/01/2018 | 16:30

Premijere, revije, razni svečani događaji koji zahtevaju defile crvenim tepihom nisu više modni događaji sa najvišom dozom elegancije i ekstravagancije. Zvezde su nas odavno zabezeknule pojavom u haljinama od mesa, dlaka, perja, sa izrezima od kojih zastaje dah i nameće se pitanje da li smo postali toliko modno liberalni ili vulgarno prosti? Jer, jedno je biti oslobođen na sceni, platnu, pisti, a da li publika treba da trpi toliko estetske neodgovornosti pa da skoro svaki dan gledamo proreze, međunožje, prepone… svetskih zvezda?

O svemu tome Verica Rakočević, kreatorka i najautentičnija pojava na srpskoj modnoj sceni, za portal Super žena kaže:

– Problem mladih su nakaradni modeli identifikacije, uniformisanost i nedostatak želje da se bude jedinstvena, originalna osoba. Vulgarnost koja degradira ženu diktira se kao poželjnost. To je naša stvarnost.

A na pitanje da li su poznate dame prestale da cene crveni tepih, jer se sve češće na njemu pojavljuju obnažene, sa trakama, lepljenim vešom, ona kaže:

– Naprotiv, mislim da u samoljublju precenjuju sebe. Trend da sve bude ‘na izvolte’, da su aduti postali glavni argument na tržištu u kome je želja za lagodnim životom i materijalnim bogatstvom jedini cilj toliko je obezvredio ženu i njenu suštinu i sadržaj. Ne mislim da žena treba da bude prekrivena od glave do pete, ali postoji neka pristojnost – gde gole noge zahtevaju neobnažene grudi, gde diskretno obnažene grudi zahtevaju pokriven donji deo tela i ono što je za pametnu ženu najvažnije da nikada haljina ne ide ispred nje.

Ono što je zaniljivo, Verica na modu u budućnosti ne gleda kroz “ružičaste naočare”. Kaže da je perspektiva mode ne tako sjajna, kao ni budućnost čovečanstva.

– Godinama smo vrteli modu prošlih vremena, reciklirali razne periode u modi i samo retki poput Galijana i Mekvina uneli su notu kreativno nosivog ludila. Visoka moda je na izdisaju, pret-a-porte je komercijalna varijanta koja melje masu konzumenata nametnutim trendovima koji ubijaju individualnost.

A za proleće 2018. godine Verica Rakočević savetuje žene da njihova ličnost bude u prvom planu, a ne stvar koju će odenuti.

– Žene treba da vrate poštovanje kakvo zaslužuju. Ne limitiram ni godinama ni konfekcijskim brojem nečije pravo da se oseća lepo i poželjno. Naravno pod pojmom poželjno nikako ne mislim na banalizovanu erotičnost nego na ženu koja zrači sadržajem i lepotom – izričita je.

story.rssuper ženaStefan Tomašević/ATA images

Još iz rubrike