Milan Popović otkriva svoju stranu priče: Severina je htela sud, a ja dogovor!

02/12/2019 | 10:42

Pevačica Severina Kojić u pravnoj bitci oko starateljstva nad sinom Aleksandrom s njegovim ocem Milanom Popovićem izgubila je spor a u četvrtak uveče je predala je sina Aleksandra njegovom ocu Milanu Popoviću, nakon pravosnažne odluke suda da srpskom biznismenu pripadne starateljstvo nad njihovim detetom. Od tada, mediji u regionu ne prestaju da bruje o ovom slučaju.

Sada, Milan Popović je u intervjuu za Blic otkriva i svoju stranu priče…

Šta je, po vašem mišljenju, bilo ključno da sud donese ovakvu odluku kada je vaš slučaj u pitanju?

– Naše starateljstvo je i dalje zajedničko, po hrvatskom zakonu, jer se slučaj događa u Hrvatskoj, ja imam delimično starateljstvo što se tiče određenih aspekata. Majka će i dalje biti uključena u sve bitne aspekte detetovog života i namera mi je da nastavim sa majkom da usaglašavam sve što je bitno u detetovom životu. Ova presuda nije presedan, u poslednje vreme u Hrvatskoj sve vise očeva dobija to što vi zovete starateljstvo, zapravo pravo da dete živi kod oca. To ne znači da je dete oduzeto od majke. Dete jednostavno prelazi da živi kod riditelja koji mu je više posvećen i koji ima više obzira prema svim detetovim potrebama i koji te detetove potrebe u potpunosti zadovoljava.

Mislite li da vi imate više obzira od Severine za detetove potrebe?

– Ne bih voleo da se upoređujem sa majkom našeg deteta. Jednostavno, u poslednje vreme su se izdešavale mnoge stvari koje nisu bile dobre za naše dete i na osnovu tih događaja institucije Republike Hrvatske su odlučile da je presuda koja je donesena u najboljem interesu za dete.

Ova mera suda je privremena, šta sledi? Severina može uložiti žalbu.

– Presuda je privremena ukoliko se Severina bude žalila, ukoliko se ne bude žalila, presuda je konačna. Moja pretpostavka je da će da se žale iako ne vidim kako misle da obrazloži tu žalbu. Sve te tačke, koje je Severinin advokat izneo, a po kojima je ova presuda manjkava, nisu istinite, a nisu ni dovoljno bitne da bi se ovakva presuda promenila.

Zašto je Severini sud oduzeo starateljstvo nad sinom?

Severinin advokat osporava presudu tvrdnjama da je sud uvažio mišljenje privremenog posebnog staratelja koji dete nije video dve godine?

Sve te tačke koje je advokat izneo kao manjkavosti su neistinite. Severina i ja smo se na jednom od prethodnih ročišta dogovorili da nema potrebe da privremeni posebni staratelj više viđa dete, da ga ne traumira to sve. Advokatski tim Severinin, koji je novi očigledno, nije upućen, a ako jeste onda namerno dovode javnost u zabludu.

Kako komentarišete insinuacije da je hrvatsko sudstvo korumpirano?

– Ja ne mogu da vam pričam o detaljima presude, ali kada biste mogli da je pročitate, kada biste mogli da uđete u spise poslednjih nekoliko godina, shvatili biste da tu je sve očigledno. Zato je govoriti o novcu samo zla namera onog koji gubi.

Mislite da je u redu da dete tako malo vremena provodi sa majkom?

– Ne mogu da pričam o Aleksandru ništa zbog procesa. Mogu jedino da dodam da su način na koji je prezentovan postupak primopredaje deteta i cela priča oko pripreme deteta za prelazak i novonastalu situaciju preuveličani. Dete je sve ove godine redovno predavano iz jedne kuće u drugu. Za njega ovo nije nikakva dramatična situacija jer ne ide u drugu zemlju i nepoznatu porodicu. Jednostavno će dete sada više vremena provoditi u kući oca nego u kući majke.

Da li ste sa majkom svog prvog sina mogli da se dogovorite drugačije?

– Severina je ta koja je naš odnos počela da rešava preko suda, ja sam uvek bio za dogovor. Sve je moglo da bude drugačije. Loš mir je bolji od svakog rata, kako kažu Rusi. Mesta za dogovor je uvek bilo i biće, ali sada su pravila malo drugačija, majka će morati da poštuje ono što je za dobrobit deteta.

Da li se Aleksandar požalio da mu nedostaje majka i da li se čuju?

– Ništa se drastično nije promenilo. Naravno da će mama da komunicira telefonom, kao i ja kada nije sa mnom. Sve ide dalje kao što je bilo.

Da li ste vi i Severina razgovarali prilikom predaje deteta?

– Ne, ona već godinama ne komunicira sa mnom.

Da li to može da se promeni?

– U interesu deteta je da roditelji komuniciraju. Ako pratite savete stručnjaka, ta minimalna komunikacija rastavljenih roditelja prilikom primopredaje je najveća sreća za decu čiji su roditelji rastavljeni. I naravno da ću ja podsticati i truditi se da uspostavim makar tu minimalnu komunikaciju kada smo mi kao oba roditelja u tom trenutku pored našeg deteta. Na Severini je da to prihvati ili ne prihvati, do sada nije prihvatila i nadam se da će se to promeniti uskoro jer će to učiniti naše dete srećnim.

Gde će Aleksandar živeti?

– To ne mogu da vam kažem, ali bih da demantujem izjave Severininog PR tima i advokata da će me sprečiti da dete vodim iz Hrvatske. Dete će, kao i do sada, putovati, a što se tiče prebivališta i škole, Aleksandar će ostati da živi u Zagrebu i da tu ide i u školu.

Milan Popović progovorio o novoj presudi

Da li Aleksandar ima srpski pasoš?

– Imao je, ali Severina kaže da nije ništa potpisivala, u međuvremenu je rekla da je potpisala, ali je imala toliko poverenja u mene da nije gledala šta potpisuje. Sad opet kaže da nije potpisala. Pasoš koji je Aleksandar imao istekao je pre tri godine, a bio je izdat u skladu sa svim propisima Republike Srbije, uz saglasnost oba roditelja. Lažne prijave koje je Severina podnosila u Srbiji i Hrvatskoj, sve su odbačene. Ovo sada je ponovo kleveta i provokacija za pokretanje još jednog postupka.

Hoćete li se s porodicom preseliti u Zagreb zbog Aleksandrovog školovanja? Kako ćete da živite dalje?

– Bojana (prim.aut. Milanova partnerka sa kojom ima dvojicu sinova) i moj stariji sin su i do sada bili u Zagrebu sa nama, namera nam je da tako i nastavimo. Drugi sin će krenuti u Zagrebu i u vrtić.

Da li ćete Severina moći da viđa dete i van okvira sudske odluke?

– Ja zastupam ideju zajedničkog roditeljstva i najviše bih voleo kada bismo Severina i ja mogli da postignemo dogovor u kojem bismo zajednički učestvovali u odgajanju deteta. Naravno da ću da podržim svaku dobru nameru i želju deteta i majke deteta koja prevazilazi okvire presude koja je donesena, pod uslovom da dok je dete kod majke, ona poštuje sve njegove obaveze kao što su odlazak u školu i vannastavne aktivnosti.

Kakva su Milanova osećanja nakon presude, pročitajte na narednoj strani…

Stranice 1 2
story.rsPrivatna Arhiva, Ata Images

Još iz rubrike