Megan Markl će se ozbiljno boriti protiv ovih pravila na dvoru

06/06/2018 | 22:07

Kad se Megan Markl udala za princa Harija, dobila je titulu vojvotkinje od Saseksa, a njen suprug je vojvoda. Ali, njihova deca biće u drugačijoj situaciji.

Naime, prema dosadašnjim tradicionalnim pravilima, titula vojvode prenosi se samo na mušku decu, dok ćerke nemaju nikakvu titulu osim “lady”, koja je više ukrasna. To pravilo vredi bez obzira na redosled rođenja, odnosno ako Megan i Hari prvo dobiju ćerku, a onda sina, ćerka će imati titutlu “lady”, dok će sin biti vojvoda.

Ipak, očekuje se da će Megan, koja za sebe kaže da je feministkinja, tražiti od kraljice Elizabete II da promeni pravila.

Ona je sličnu stvar učinila 2013. godine, kad je ukinula pravilo nasleđivanja britanske krune. Pre su muška deca imala prednost, što bi u praksi značilo da bi najmlađe dete Kejt i Vilijama, princ Luis, imao prednost za nasleđivanje krune pred starijom princezom Šarlot. Kraljica je to ukinula pa je malena Šarlot tako postala prva ženska članica kraljevske porodice koja je zadržala pravo na nasleđivanje uprkos mlađem bratu.

Taj se akt, koji menja važnost pola u redosledu nasleđivanja, smatra važnim jer pokazuje da se monarhija modernizuje, a ulazak Megan u njihovu porodice svakako je već napravio pomake.

Veruje se zato da se neće dopustiti nikakva diskriminacija u porodice Megan i Harija. Neverovatna se stvar dogodila prošle godine baš zbog takvog pravila; kad je preminuo barun Brejbruk, koji je imao sedam ćerki i nijednog sina, njegovo imanje i titulu nasledio je daljnji rođak, dok sedmoro ćerke nisu dobile ništa.

story.rs100posto.hrguliver/gettyimages

Još iz rubrike