LEJDI GAGA FAVORIT ZA OSKARA: Počela trka za najprestižniju FILMSKU NAGRADU!

23/01/2019 | 12:19

Drame “Roma” i “Omiljena” predvode trku sa po deset nominacija za nagradu Oskar, a jedan od favorita u kategoriji za najbolju glumicu je pevačica Lejdi Gaga.

Za najveću nagradu Američke filmske akademije u kategoriji za najbolji film konkurišu i ostvarenja “Zvezda je rođena”, “Crni panter”, “Zelena knjiga”, “BlacKkKlansman”, “Porok” i rok-mjuzikl “Boemska rapsodija”.

Dodela Oskara održaće se 24. februara u Los Anđelesu. Nominacija poluautobiografskog ostvarenja “Roma” meksičkog reditelja Alfonsa Kuarona za najbolji film prva je za striming servis Netfliks. Autori mogu da očekuju i pobedu u kategoriji za najbolji strani film jer je film snimljen isključivo na španskom, na autohtonom meksičkom dijalektu.

“Roma” je dobio i nominaciju za najbolju režiju, glavnu glumicu, scenario i više nominacija u oblasti montaže.

Radnja ostvarenja “Omiljena” smeštena je u dvor britanske kraljice Ane u 18. veku, a film je zaradio nominacije za najbolju glavnu (Olivija Kolman) i sporednu glumicu (Ema Stoun i Rejčel Vajs), kao i za režiju (Jorgos Lantimos).

Mnogi od nominovanih filmova ostvarili su i veliku zaradu na bioskopskim blagajnama, uključujući “Diznijev” hit “Crni panter” sa sedam nominacija, čime je postao prvi film o superheroju koji se bori za priznanje za najbolji film.

Za nagradu Američke filmske akademije prvi favorit je Ledi Gaga za ulogu u filmu “Zvezda je rođena”, kao i njen partner Bredli Kuper, nominovan za najbolju mušku ulogu. Pobedu može da mu pomuti jedno srpski zet Kristijan Bejl, koji već ima priznanje Zlatni globus.

– Nominacija je velika čast i zapravo je veoma lekovita – otkrila je proslavljena Amerikanka govoreći za časopis Pipl.

Priča o Oskaru ove godine je krenula burno – prvo smo dobili šansu da “popularne filmove” stavimo u trku za Oskara, a onda smo dobili i voditelja, koji zapravo neće voditi ceremoniju – Kevin Hart, glumac koji se našao na meti prozivki zbog govora mržnje.
Akademija možda i dalje ne zna ko će voditi program dodele Oskara, ali konačno smo saznali favorite.

Najbolji film

– “Zvezda je rođena”

– “BlacKkKlansman”

– “Crni panter”

– “Boemska rapsodija”

– “Omiljena”

– “Zelena knjiga”

– “Roma”

– “Prorok”

Glavna muška uloga

– Kristijan Bejl “Prorok”

– Bredli Kuper “Zvezda je rođena”

– Vilem Defo “At Eternity’s Gate”

– Rami Malek “Boemska rapsodija”

– Vigo Mortensen “Zelena knjiga”

Glavna ženska uloga

– Jalica Aparisio “Roma”

– Glen Klouz “The Wife”

– Olivija Kolman “Omiljena”

– Ledi Gaga “Zvezda je rođena”

– Melisa Makarti “Can You Ever Forgive Me?”

Story.rsKurir.rsGuliver Getty Images

Još iz rubrike