Jelena Đoković otkriva zbog čega se Novak VRATIO NA VRH i daje DEVET SAVETA ZA USPEH

18/09/2018 | 11:24

O Novakovim uspesima i neuspesima smo čitali mnogo puta. Mnogi stručnjaci, a i oni manje stručni govorili su o tajnama njegovog uspeha, ali i o krivcima za njegove poraze.

– Po prvi put, za specijalno rođendansko izdanje „Blica“ možete da pročitate jedan vrlo ličan osvrt na tajnu Novakovog uspeha od osobe koja je bila na meti najvećih kritičara kada su uspesi izostajali. I sam Novak na ovaj tekst kaže: „Ne postoji osoba koja me bolje poznaje od nje. S njom delim apsolutno sve. Neumorno postavlja pitanja u želji da uči, a zahvaljujući tome i sam učim – o sebi, o životu. Često umemo da zakomplikujemo mnoge stvari u životu i dobro je da nađemo način da ih pojednostavimo. Meni se čini da je jedini način da postignemo uspeh da volimo ono što radimo. Ako radimo stvari zbog drugih, novca ili eto jer je to lakši put, nijedan uspeh nam neće doneti sreću ili mir, a svaki neuspeh ćemo osećati kao nepravdu, teret i osudu. Zahvalan sam što moj primer može da posluži kao neka smernica. Ja stvarno volim svoj posao i kad god mi ponestane energije i kada se izgubim, vraćam se na taj izvor ljubavi odakle je sve počelo.

Koja je tajna Novakovog uspeha i kako on taj uspeh iznova pronalazi, pročitajte u ekskluzivnoj kolumni njegove supruge Jelene Đoković.

– Nakon dugo priželjkivane grend slem titule, Novak i njegov tim su bili gosti na vimbldonskoj večeri šampiona u Gidholu u Londonu. Kao pobednik šampionata u muškoj pojedinačnoj konkurenciji, bio je pozvan da na bini pred bivšim šampionima, legendama, juniorima i članovima kluba da intervju. Njegova 13. grend slem titula došla je nakon dve godine problema, šest meseci odsustva sa takmičenja, operacije lakta i ranih eliminacija na većini turnira koje je igrao.

Nakon mnogo šaljivih pitanja i osvrtanja na Novakov put do trijumfalnog postolja, usledilo je i pitanje koje umnogome može da bude korisno svima koji imaju za cilj da dostignu te šampionske visine. Kako postati šampion? Kako da nastaviš da nižeš šampionske rezultate i nakon juniorskih dana? U publici su sedeli mnogi juniorski pobednici i vrlo radoznalo su gledali u Novaka i iščekivali njegov odgovor.

– Verujte u sebe i uvek se setite zašto ste izabrali da igrate tenis. Kada se na putu pojavi previše izazova i počnete da sumnjate u sebe, setite se ljubavi i strasti koje su vas pokrenule da se bavite baš ovim sportom – rekao je Novak Đoković.

Znati svoje ZAŠTO i čuvati ga blizu srca je veoma jednostavan i moćan savet. Kada u svim izazovima s kojima se susretnete ostanete dosledni svojim vrednostima i verovanjima, onda će vas svaki put voditi do uspeha. Porašćete, naučićete, pašćete, uspećete – ali vaše autentično JA biće urezano u sve što radite.

Baš kao što svako od nas ima jedinstvene otiske prstiju, tako svako od nas ima i svoj sistem vrednosti koji nosi kroz ceo život. To nas čini Originalom.

Geri Keler, autor mnogih bestselera, nedavno je na jednom od potkastova koje slušam naveo jedan vrlo snažan citat.

Rekao je:

Uspeh je ništa drugo do ići iz neuspeha u neuspeh bez odustajanja.

To je tako istinito.

Tajna formula za uspeh.

Novak ne dozvoljava apsolutno nikome da nametne granice njegovim sposobnostima, jer ne želi da ga sputavaju. Veruje u konstantan rast i usavršavanje i ne dopušta da mu uspeh dođe slučajno. On je taj koji ga juri. Kada osvoji jedan vrh, traži sledeći na koji bi se popeo. Čuje i poštuje mišljenja drugih ljudi, ali ne dozvoljava da ga ona određuju. On je potpuno svoj i autentičan i u pobedi i u porazu.

Čak i kada je bio najbolji na svetu, uvek je bio otvoren da proba nove stvari, da istražuje i inovira, a verovatno je zbog toga postao otporan na osude i nerazumevanje. Njegova koža je kao snažni oklop koji ga čuva od takvih olujnih uticaja.

Svakog dana mu se desi neki neuspeh. Kad počne da sumnja u sebe i gubi veru, njegov najveći oslonac i podrška u vraćanju na pravi put je ono što mnogi od nas često ni ne prepoznaju kao važno.

Tajna prevazilaženja svakog izazova u životu su dobre navike i dnevne rutine. Kada lutate i stvari postanu suviše komplikovane… vratite se svojim osnovnim rutinama, onim koje su vas i dovele do uspeha. Novak je jako dobar i istrajan u svojim rutinama.

Ako želite da dostignete nivo majstorstva u nečemu, to zahteva da ponavljate hiljade i hiljade puta istu stvar dok ona ne postane deo vas.

Brus Li je rekao:

‘Ne bojim se čoveka koji je trenirao 10.000 udaraca jednom, već se bojim čoveka koji je jedan udarac trenirao 10.000 puta.’

Meni se čini da je ovo najbolji opis uspeha, najkonkretniji. Mi pokušavamo da ga zakomplikujemo i učinimo nedostižnim. Prava je istina je da je uspeh samo ponavljanje osnovnih koraka dok ne postanu majstorstvo.

Novak apsolutno svako jutro započinje svojim rutinskim stvarima koje ja ukratko zovem – rituali. Oni su temelj njegovog dana i energija za taj dan.

Spavanje određeni broj sati, molitve, disanje, istezanje, unos vode, hrana, porodično vreme – ništa od toga ne preskače. To je njegovo gorivo i energija koju koristi da ispuni svoje ciljeve i ostane dosledan svojoj svrsi.

I da, naravno da udara forhend i bekhend svaki dan. Nebrojeni treninzi, različiti uglovi, različite podloge, različiti protivnici. Trening je svaki dan bez obzira na to gde se nalazi ili kakvo je vreme napolju. Svaka prilika je odlična prilika za rast. Svaki trening je posvećen usavršavanju njegovih osnovnih udaraca, jer učenje ne prestaje kada savladamo osnove.

Mi ne prestajemo da čitamo onda kada savladamo tehnike čitanja. To je samo početak i osnova za sve ostale lične nadogradnje. Što bolje i brže čitamo, to ćemo više gradiva moći da pređemo. A za to je potrebna vežba svaki dan. Učenje ne prestaje sa dobijanjem fakultetske diplome. To je osnova i početak za dalje.

Nije dovoljno imati znanje, moramo da ga primenimo. Nije dovoljno želeti nešto, moramo da radimo – Brus Li.

Kako otkriti svoju svrhu?

Da li radite ono što radite da biste uradili najbolje što vi možete, ili to radite da biste uradili najbolje što je iko ikada uspeo da uradi? – Geri Keler.

Ukoliko želite da budete uspešni u bilo čemu, morate da budete vrlo precizni kada definišete svrhu svog života. Svrha je ono što svaku prepreku ili izazov čine dostižnim.

Novak nije samo trenirao više. Trenirao je pametnije. Oporavljao se pametnije. Strpljivo je gradio svoje samopouzdanje kroz jačanje svog karaktera. Kad god je bilo najteže, njegova vera u sebe i svoju svrhu mu je bila oslonac i podsetnik zbog čega je tu. Zbog čega će izdržati i najteže i najbolnije udarce.

Novak je prvenstveno jako zahvalan za svoj život. Znam da to u njegovom slučaju može da zvuči kao kliše. Pitaćete se zbog čega Novak Đoković ne bi bio zahvalan?! Međutim, ne mislim na tu vrstu materijalne zahvalnosti. Njegova zahvalnost prevazilazi trenutne okolnosti i povoljnosti. Ona ne prestaje onog trenutka kada stvari krenu nizbrdo. A verujte mi, njemu se to dešava svakog dana, i to na jednoj poprilično javnoj pozornici gde svako voli da naglasi bezbroj puta koliko je grešaka jedan Nole napravio. Vrlo je svestan da su ti trenutci oni koji mu pomažu da napreduje i zbog toga svaki dan započinje i završava sa zahvalnošću.

Naravno, mesto gde on najviše i najbolnije uči sve životne lekcije je teniski teren. Njegovo telo i um su njegov alat i on beskrajno puno energije i vremena ulaže u jačanje tela i uma kako bi mu dali najbolju moguću šansu da ono što voli najviše (tenis) uradi najbolje.

On uvek zna svoje ZAŠTO. I zbog toga ni pet sati neprekidne igre ne mogu da ga spreče u samoostvarivanju.

Često su me pitali zašto ne idem na sve njegove mečeve i ne gledam sve njegove igre. Jednostavan odgovor je – svrha. Ja imam svoju svrhu i ponekad kada nisam na tribinama da gledam njegove mečeve mnogo sam doslednija toj svojoj svrsi. Svi moramo da podnesemo neke žrtve tokom puta. Ali ono što sve čini podnošljivijim je kada znaš da to radiš za dobrobit porodice.

I ne, tvoju svrhu ne biraju drugi. Ne može niko drugi da ti je nametne. Tačnije, može, i to se jako često dešava svuda oko nas, ali to nije put ka uspehu i sreći. Preporučujem vam da pročitate knjigu Broni Ver „Pet najvećih žaljenja” i razumećete zbog čega to kažem. Broni je dosta vremena provela pričajući sa starim ljudima pred kraj njihovog života želeći da otkrije šta je to što za čime žale, što bi želeli da su znali ranije. Zbir tih mudrosti je predstavila u svojoj knjizi a jedna od najčešćih žali umirućih je:

Voleo bih da sam imao hrabrosti da živim kako sam ja želeo, a ne kako su drugi očekivali od mene.

Znam da je sve ovo mnogo lakše reći nego učiniti. Svako definiše uspeh drugačije, a nagrada, trofej ili novac nisu nužno njegovi pokazatelji. Različite životne okolnosti, iskustva i okruženje u kome živimo (ili smo odrastali) i te kako utiču na naše ciljeve u životu. Naše ambicije i želje se razlikuju. Vi najbolje znate šta je za vas merilo uspeha: zdravlje, sreća, ljubav, porodica, deca, bogatstvo, slava, posao, prijatelji, od svega pomalo…

Koji god put da izaberete, evo ga jedan mali podsetnik koji vam može poslužiti da pojednostavite svoj put do uspeha:

➜ znajte uvek KO ste

➜ znajte uvek svoje vrednosti

➜ uvek znajte svrhu svega što radite

➜ ne postoje granice vaših mogućnosti

➜ oslobodite se svega što vam odvlači pažnju od vaše svrhe i cilja

➜ vi ste ti koji definišete sebe

➜ kada počnete da lutate i sumnjate, vratite se vašim počecima i ljubavi i strasti zbog koje ste se odlučili na taj put

➜ ostanite dosledni svojim vrednostima i verovanjima

➜ držite se svoje dobre, pozitivne rutine.

‘Ljudi ne odlučuju o svojoj budućnosti, oni odlučuju o svojim navikama, a njihove navike odlučuju o njihovoj budućnosti.’ – F. M. Aleksandar.

Šta vas definiše? Da li ste već otkrili svoju svrhu? Koje su osnove na kojima treba da radite kako biste krenuli ka sledećem nivou – da dostignete svoju krajnju svrhu?”

story.rsBlic.rsAta Images/Antonio Ahel, Guliver Getty Images

Još iz rubrike