Ildina BOL ne PROLAZI: Junački sam izgurala očevu SMRT!

12/06/2019 | 21:13

Nekoliko meseci nakon što je izgubila voljenog oca, ćerka kralja narodne muzike prvi put govori o emocijama koje su je tada obuzimale i otkriva šta je naučila o sebi u najtežim trenucima

Možda ćete se iznenaditi, ali prolazi četvrti mesec kako kralj narodne muzike Šaban Šaulić više nije s nama. Uz njegove pesme koje se i danas podjednako slušaju kao nekad, nestvarno je pojmiti da i on nije tu negde. Vremena je trebalo i njegovoj porodici da se sabere i prihvati istinu. Teško je bilo svima, iako su mediji najviše bili fokusirani na gubitak koji su pretrpele njegova supruga Gordana i poznata ćerka Ilda (40), koja je takođe pevačica. Zato se s velikom pažnjom u javnosti čekao trenutak u kojem će Šabanova mezimica smoći snage da progovori o teškim trenucima u svom životu. Pogođena gubitkom oca, retko se pojavljivala u javnosti, ali i u tim prilikama nije mogla da sakrije očaj. Tek nedavno, uslikana je sa osmehom na licu i pružila znak da ipak ide ka boljim danima iako rana nikada neće do kraja zarasti. Takav zaključak mogli su da steknu i oni koji su protekle nedelje gledali emisiju „Balkanskom ulicom“, autorke Vesne Dedić, koja je dugogodišnja prijateljica porodice Šaulić. Ilda je prvi put govorila o gubitku, a mnogima je bilo drago što su se njena prepoznatljiva blagost i osmeh vratili na ekrane.

– Moji poslednji trenuci sa ocem bili su u subotu, dan pre njegove pogibije, kada se spremao da ode u Nemačku. Bila sam u studiju, spremala novu pesmu i, mada nemam taj običaj, poželela sam da ga pozovem, da čuje šta snimam. Zamolila sam ga da uključi kameru jer ga nisam dugo videla i sada mi je drago što sam imala priliku da ga još jednom bar vidim i da razmenimo još koju reč – govori Ilda i izvinjava se što je u tom trenutku sustižu emocije. Uspeva da „proguta knedlu“ i priseća se hrabrosti koju je pronašla u najtežim životnim momentima.

– Bila sam stabilna kada su nam saopštili da je tata preminuo, što me s godinama pomalo i plaši. Iako delujem krhko, zapravo stresne i tragične trenutke prevazilazim snažno. Ne znam odakle crpem tu energiju, a čak sam i pokretačka snaga svima oko sebe u tim trenucima. Bila sam jaka i za mamu i za sestru i za brata. Uopšte ne znam odakle to izlazi, naročito što sam bila tatina mezimica – priznaje pevačica i konstatuje da se ovakvi udarci mogu preživeti, ali zauvek ostavljaju ranu.

– Iz ove perspektive znam da je ovo bol za ceo život i ništa više nikada neće biti isto. Ipak, trudim se da uvek sve okrenem na lepo i sećam ga se na najlepši mogući način. Bio je veliki i otišao je kao veliki. Zahvalna sam što je ostavio pesme kroz koje će uvek živeti i biti s nama – dodaje Ilda.

Svako iz porodice doživeo je Šabanov odlazak na sopstveni način, pored nje, sestra Sanela i brat Mihajlo u najvećoj meri, ali Ilda nema sumnju kome je bilo najteže.

– Ovo je velika tragedija za sve nas, ali mojoj majci je najteže. Ipak je ona žena koja je 43 godine vodila njegov život i karijeru i sigurna sam da veoma teško podnosi kada je sama sa sobom, ali dok smo mi tu, dobro se drži. Mi smo tu da joj budemo najveći oslonac – kaže Šabanova naslednica.

Priroda pevačkog posla takva je da moraju u sebi pronaći radost i snagu i onda kada su najtužniji, u šta je Ilda imala priliku da se uveri nedugo po očevoj pogibiji. Prvi nastup od tada imala je u Americi.

– Junački sam to izgurala. Tamo su ljudi koji su me najavili zamolili da svi prisutni minutom ćutanja odaju počast mom ocu, što je za mene bilo potresno i dirljivo. Na mom mestu, mnogi bi izašli iz sale ali nekako sam smogla snage da im zahvalim i uradim ono zbog čega sam došla. Imao je i moj otac svojevremeno situacije u kojima je pevao u teškim trenucima, ali uvek je profesionalno to rešavao – objašnjava Ilda.

PRVI NASTUP POSLE SMRTI OCA: Ilda Šaulić oduševila publiku, zapevala i pesmu čije reči KIDAJU DUŠU

Oca se priseća kao blagog i dobrodušnog čoveka koji je živeo za to da usreći porodicu. Jedan poseban momenat, međutim, konstantno joj se vraća u misli.

– Često mi se javlja trenutak u kojem ulazi u bolničku sobu kada sam se porodila. Znam da je to želeo veoma dugo i tada je plakao i smejao se u isto vreme. Kada danas razmišljam o njemu, zamislim tu siluetu i njegov pogled – emotivno govori Ilda i dodaje da njena ćerka Ema već pokazuje sklonost ka tome da jednog dana nasledi dedu i nju u muzici, što bi, kako ističe, veoma volela.

Od pogibije oca Ilda se polako oporavlja i ne krije da je to proces. Nije dozvolila da je razni novinski napisi dotaknu, a njena majka Goca i to je teže podnosila.

– Nisam dozvolila da mnogi naslovi utiču na mene i ništa me nije pogađalo. Danas pišu svašta i nemaju obzira prema nama čak ni u ovim trenucima, ali nisu ga imali ni prema drugima, tako da nisam ni očekivala da mi tu budemo pošteđeni – pomirljivo konstatuje Ilda, a zatim otkriva da još nije skupila hrabrost da sluša očeve pesme nakon njegove smrti, iako će to rado činiti u budućnosti.

– Samo se jednom desilo da su pustili njegovu pesmu na radiju i tada sam uzela taj trenutak samo za sebe i doživela ga veoma emotivno. Slušaću njegove pesme ubuduće, ali s nekom drugačijom notom – priznaje Ilda.

Ilda je na kraju konstatovala da joj je drago što je uspela da ocu podari unuku na vreme. Ćerka Ema je sigurno bila njena najveća snaga u ovim teškim trenucima. Dostojanstvena i vedra, kakvu je oduvek pamtimo, na kraju razgovora ostavila je utisak osobe koja polako pronalazi svetlost na kraju tunela.

Boris PopadićMiloš Nadaždin

Još iz rubrike