Dve godine od smrti Bate Živojinovića – Lula: Teško je ići bez njega, dan po dan, iako ga osećam u svakom trenutku

22/05/2018 | 16:30

Na današnji dan pre dve godine otišao je legendarni Velimir Bata Živojinović, neponovljivi Valter, jedan od najpopularnijih i najvećih posleratnih jugoslovenskih i srpskih glumaca.

Od Srbije do Kine Valter se ne zaboravlja, ali ipak najviše nedostaje njegovoj porodici, ženi Luli, ćerki Jeleni, unucima, i sinu Miljku, koji još uvek zbog poternice ne može da se vrati u svoju zemlju i poseti očev grob.

– Prošle su dve godine neizmerne tuge. Teško je ići bez Bate, dan po dan, iako ga osećam u svakom trenutku, u svakom detalju. Zaista, imam utisak da je tu uz mene, uz nas… To je nešto toliko jako, a neobjašnjivo u isto vreme. Zahvaljujem se svim prijateljima koji su nam pomogli da prebrodimo ovaj period ispunjen neizrecivim bolom, kao i svim onim divnim ljudima koji na različite načine čuvaju uspomenu na našeg Batu – rekla je Lula Živojinović.

Bata, rekorder po broju uloga – oko 300 glavnih i epizodnih, bio je poznat po tome da ih nikad nije odbijao:

– Smatrao sam da nemam pravo da odbijem jer nisam ja odlučivao da se to snima – govorio je legendarni glumac.

Publika će ga zauvek pamtiti po ulogama u partizanskim filmovima snimanim šezdesetih i sedamdesetih godina, Valtera u “Valter brani Sarajevo” Hajrudina Krvavca, u filmovima “Bitka na Neretvi” i “Kozara” Veljka Bulajića, kao pijanog Zagorca iz “Breze” Ante Babaje, kao i po ulozi u “U raljama života” Rajka Grlića. Tu su i “Maestro i Margarita”, “Skupljači perja”, “Tri”…

Glumio je do poslednjeg tračka snage, sve dok ga bolest nije savladala. Sahranjen je 26. maja kako i dolikuje legendi poput njega, u Aleji velikana, u prisustvu hiljada kolega i poštovalaca njegovog lika i dela.

Porodica i najbliži su obeležiti drugu godišnjicu pokraj Batine večne kuće u Aleji velikani na Novom groblju.

story.rskurir.rsAntonio Ahel/ATA Images

Još iz rubrike