Branko Rosić – Promocija romana „ZA SUTRA NAJAVLJUJU KONAČNO RAZVEDRAVANJE“

19/02/2019 | 21:45

Ono što bi za pevača bila rasprodata Arena, to je za novinara i pisca Branka Rosića bila promocija romana „Za sutra najavljuju konačno razvedravanje“ u Kinoteci. Čak i oni, koji redovno prate književne događaje, ne pamete kada je bilo toliko ljudi, a da ne govorimo o tome koliko je poznatih ličnosti bilo i na bini i u publici. Prvi se prisutnima obratio ambasador Velike Britanije, odlomke iz knjige je čitao Svetozar Cvetković, o romanu su govorili Filip David, Biljana Srbljanović i Teofil Pančić. Onima, koji dobro znaju Branka Rosića, poznato je koliko voli Englesku, pa zato i ne čudi što smo na promociji videli i čuli Denisa Klifa, ambasadora ove zemlje. Znaju i da mu je upravo on, u decembru 2017. godine, u ime njenog kraljevskog visočanstva Elizabete druge, uručio medalju Britanske imperije za izuzetan doprinos u promovisanju i unapređivanju kulturnih veza između Velike Britanije i Srbije. Kao i u Brankovom prethodnom romanu, dobar deo radnje se i ovog puta odvija u Engleskoj.

Posle svih lepih reči, koje su tokom promocije izgovorene i o njemu i o romanu, pitali smo ga da li čita knjige koje novinari sve češće pišu. Odgovorio je:

– Novinar i pisac je bio i Džordž Orvel. Zbog njega sam posetio dva dva paba u Mančesteru i Londonu, u kojima je pio posle obaveza. Novinar je bio i legendarni Tirke, koji je napisao “Beograd za početnike.

Budući da Branko nije oduvek „samo“ pisao, već je bio član nekad poznatog pank benda „Urbana gerila“, zanimalo nas je šta mu danas donosi najveće zadovoljstvo, a u opticaju je pisanje knjiga, tekstova za novine, sviranje ili slušanje muzike. Naravno, odgovor nije bio u samo jednoj reči, već je sve lepo objasnio:

– Najveće zadovoljstvo donosi slušanje muzike kad krstarite Jutjubom i gledate raritetne koncerte, koje ste propustili devedesetih, jer je tih godina trebalo raditi pola decenije da bi se kupila kartu za Oasis na Vembliju. Zadovoljstvo je kad pri radu u novinama sretneš idole iz detinjstva koji s tobom pričaju, a imao si njihov poster na zidu pubertetske sobe. Zadovoljstvo je kad ti je Inboks Fejsbuka ispunjen komplimentima ljudi koji obožavaju tvoj roman, a neki se i zaljube u junakinju knjige.

Brankica TreskavicaIgor Pavićević/Nedeljnik

Još iz rubrike