Celebrity News

Tihomir Stanić: Prestao sam da pijem zbog ćerke

Tihomir Stanić: Prestao sam da pijem zbog ćerke

Iskusni glumac zaigrao je u filmu „Dnevnik Dijane Budisavljević“ koji će premijerno biti prikazan 11. novembra u “Kombank dvorani”, a ovom temom bavio se punih 12 godina i kako tvrdi, zbog nje je žrtvovao i svoj privatni život...

Pre nešto više od deset godina glumac Tihomir Stanić (58) rekao je: “Ceo svoj život smatram dobrim treningom za nešto što tek treba da uradim, a to je film o Jasenovcu i Dijani Budisavljević, ženi koja je spasavala decu iz logora. Rekao sam da ću to uraditi a za mene je reč Bog i nadam se da me u tome neće sprečiti neka bolest kao posledica mog nemarnog života”. Dvanaest godina sakupljao je istorijski materijal, razgovarao s preživelim logorašima, odvajao novac, ipak nije uspeo da svoj san pretvori u javu. Kada mu je, međutim, od hrvatske rediteljke Dane Budisavljević, stigla ponuda da zaigra u filmu “Dnevnik Diane Budisavljević” koji se bavi upravo ovom temom, bez pogovora je pristao, čak joj je poklonio odlomke svog scenarija. Kako je istakao, dešavanja iz prošlosti veća su od nas samih te nema mesta sujeti.

– Ovaj projekat doživeo sam kao nagradu za trud koji sam godinama ulagao. Kada sam ga pre neki dan prvi put pogledao, obuzeli su me istovremeno i radost i tuga. Bol zbog izginulih ljudi, a sreća jer je konačno neko uspeo do kraja da istraje sa ovom temom. Priča o jednoj krhkoj ženi koja se suprotstavila režimu i u tome uspela morala je da se ispriča. Neverovatno je da obično žene spasu svet (smeh). Zahvaljujući Dijani, preživelo je više od 10.000 mališana, neki od njih su još živi. Imao sam čast da se s njima upoznam i porazgovaram. Ti ljudi danas imaju porodice, unuke, praunuke, u čemu se zapravo ogleda Dijanina pobeda – priča Tihomir, a mi smo ga pitali da li će film preporučiti ćerkama Mileni Hani (27) i Sofiji Nađi (15), koje je dobio u zajednici sa scenaristkinjom Jelenom (47).

– Naravno, svakome bih preporučio, nezavisno od uzrasta. Moje ćerke znaju mnogo o Jasenovcu jer sam dugo radio na toj temi. Zbog nje sam svojevremeno žrtvovao i privatni život. Šta da vam kažem, na pretpremijernom prikazivanju plakao sam čitava dva sata. Nisam plačljivac i suzu radosnicu najčešće pustim zbog Mileninih i Sofijinih uspeha, odnosno kada vidim koliko se one tome raduju, međutim, ovaj projekat izazvao je u meni posebnu emociju – kazao je glumac.

Ljubav prema ćerkama je pobedila

Uprkos tome što je zarad karijere umeo da zapostavi porodicu, Stanić tvrdi da je izgradio divan odnos sa ćerkama. Starija je završila filozofiju i više ne živi s njim i suprugom, dok je mlađa u srednjoj školi.

– Veoma sam zadovoljan kako žive, obe su divne devojke. Jednako sam ispunjen i onim kako ja radim svoj posao, upravo zato što sam poslušao njihovu pamet. Savet svim ljudima mojih godina, ako već ne znaju šta će dalje sa životom, nek pitaju svoju decu – istakao je dramski umetnik koji je zahvaljujući starijoj ćerki, pre više od dve decenije batalio alkohol i kocku.

– Prestao sam da pijem kada sam se uplašio da će me se ćerka stideti. Uporedo s tim, nisam više ni imao para za piće, a i shvatio sam da sam popio svoju količinu.

Budući da film koji s ponosom najavljuje govori o najboljim ljudima u najgorim vremenima, za sam kraj zamolili smo Tihomira da nam otkrije, da li godine koje je proveo u borbi sa alkoholizmom predstavljaju najgoru etapu njegovog života.

– Sa alkoholom nikada nisam imao problema, uživao sam u njemu. Bez obzira na to, uvek sam nastojao da budem što bolji. Često nisam uspevao, ali važno je da sam se trudio. 

Proteklih nekoliko godina za Tihomira Stanića bile su profesionalno veoma uspešne. Gledali smo ga u brojnim serijama, poput “Ubice mog oca”, “Vojna akademija” i “Delirijum tremens” dok ga ovih dana možemo pratiti u projektu “Psi laju, vetar nosi”.