Celebrity News

Do kraljevskog venčanja princa Filipa i Danice ostalo je još šest dana: Na spisku zvanica i britanski princ Čarls

Autor: | 01/10/2017

Do kraljevskog venčanja princa Filipa i Danice ostalo je još šest dana: Na spisku zvanica i britanski princ Čarls

Na prvo venčanje jednoj od trojice sinova prestolonaslednika Aleksandra stiže tri stotine zvanica iz zemlje i sveta. Među njima će biti državnici, političari, prijatelji dve porodice, ali i rođaci i prijatelji iz kraljevskih kuća Grčke, Španije, Velike Britanije, Švedske, Danske... Očekuje se i da će prinčeva majka, princeza i vojvotkinja Marija da Glorija od Orleansa i Bragance, doći u srpsku prestonicu sa svoje dve ćerke, mladim vojvotkinjama iz drugog braka sa vojvodom Ignasijom.

Među zvanicama, kako saznaju Novosti, na glamuroznom venčanju princa Filipa Karađorđevića i Danice Marinković, ćerke našeg slavnog slikara Milana Cileta Marinkovića, sledeće subote 7. oktobra, mogli bi da budu i britanski princ Čarls ili njegov sin, princ Hari, švedski kralj Gustav, ili njegova ćerka naslednica, princeza Viktorija.

Poglavar SPC, patrijarh Irinej i zvona Saborne crkve u Beogradu oglasiće, naredne subote u ranim popodnevnim satima, prvo kraljevsko venčanje i prvi kraljevski brak u porodici prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića, koji ima trojicu sinova.

- Venčanje mladog princa Filipa i mlade Danice ima istorijski značaj, kako za kraljevsku porodicu, tako i za srpski narod i državu. Dinastiji ovaj brak omogućava porodični kontinuitet, potomke i naslednike, a narodu i državi nastavak nacionalne tradicije i definitivni povratak Karađorđevića kući - smatra Dragomir Acović, član Krunskog saveta ove dinastije.

Ljubav je htela da se od trojice kraljevića, najstarijeg Petra i blizanaca Aleksandra i Filipa, ovaj treći prvi oženi. Zaljubio se u četiri godine mlađu Danicu Marinković, ćerku Bebe i Cileta Marinkovića, prijatelja kraljevske porodice, koju je više puta sretao u dvoru na Dedinju, ali i u Londonu, gde oboje rade.

- Nastavili su da se viđaju u Parizu, Americi i Beogradu. Oboje vole umetnost i to ih je najviše zbližilo. Svoju ljubav su obelodanili letos u vreme svadbe princa Đorđa i princeze Felon na Oplencu. Posle toga, krajem jula usledila je i veridba - otkrivaju za Novosti u kraljevskom dvoru.

Cile Marinković sa suprugom Bebom i ćerkom Danicom

Veridbi su se, inače ponajviše obradovali otac mladoženje prestolonaslednik Aleksandar i majka princeza Marija, koja živi u Sevilji, potom Daničini roditelji, ali i princeza Katarina Karađorđević, koja je kada se udala za prestolonaslednika podizala malog Filipa i njegovu braću Petra i Aleksandra.

Filip je diplomirao na londonskom Univerzitetu za umetnost i društvene nauke. Završio je hotelijerske studije u Lozani, i bavio se ugostiteljstvom. Danas se bavi finansijama u Londonu. Danica je završila studije slikarstva i slavistike u Parizu i Londonu, a magistrirala je grafički dizajn u Engleskoj. Oboje se bave promocijom Srbije u svetu. Ovo leto su zajedno proveli na putovanju po Americi.