Unuci je obožavaju, pa bez nje praznici ne mogu da prođu: Domaća makovnjača Slavice Rokvić kakvu do sada niste probali
Makovnjača Slavice Rokvić - idealna poslastica za prazničnu trpezu
Slavica Rokvić na svom Instagramu neretko otkriva zdrave recepte u kojima njeni unuci uživaju. U vreme praznika kod bake na stolu uvek se nalazi i poslastica kojoj Leona, Simeon, Angelina, Despot i Draga ne mogu da odole.
Makovnjača Slavice Rokvić postala je deo praznične tradicije u domu Rokvića, a priprema je veoma jednostavna.
Pročitajte: Gotov za pola sata - Lagan letnji ručak po receptu Slavice Rokvić, sastojke već imate
- Htela sam zdraviju varijantu makovnjače i dobila prelep kolač. Kao u životu. Krenemo iz dobre namere, okolnosti nam promene kurs plovidbe zbog iznenadnih talasa na mirnom moru. Uvek mora da nam bude na pameti kada nam život podari kiseo limun da od njega napravimo najbolju limunadu. Evo recepta prave makovnjače koju jako dugo pravim sa mekim pšeničnim brašnom - napisala je Slavica i podelila recept sa svojim pratiocima.
Sastojci:
- 1 puter
- 1/2 kg brašna (natrljati puterom)
- 1 mali sveži kvasac sa šoljom bele kafe toplog mleka (da nadođe)
- 1 jaje + 1 jaje za fil
- malo šećera
- narendana kora 1 organskog limuna
- 500 grama mlevenog maka
- vrelo mleko
- med
- rum
Makovnjača Slavice Rokvić - Priprema:
Umesiti sve sastojke (bez maka i mleka) i podeliti na tri jednaka dela.
Poparite 500 g mlevenog maka vrelim mlekom (količina mleka otprilike da smesa ne bude retka).
Med sipajte po ukusu, pri čemu imajte na umu da testo nije slatko i dodajte malo ruma.
Kada se smesa ohladi, dodajte umućeno belance, a žumance ostavite za premazivanje štrudle.
Razvijte testo oklagijom i filujte tako tri puta, stavite u pleh i pecite 40 minuta na 200 stepeni Celzijusovih.
Ako odlučite da stavite bezglutensko brašno kao Slavica, znajte da nećete moći da napravite štrudlu, već ćete male komadiće sastavljati u jednom redu, fil pa opet red testa, i tako slažete dok ne dobijete predivan kolač.
- Nadam se da sam uspela da na najlakši mogući način prenesem recepturu - dodala je Slavica Rokvić.
Komentari (0)