Blog

Zdrav obrok na poslu - Uz malo truda, sve je moguće!

Zdrav obrok na poslu - Uz malo truda, sve je moguće!

Zdrav obrok na poslu za mnoge deluje kao nemoguća misija. Sama pomisao na to da treba da ustanemo ranije kako bismo pripremili ono što ćemo imati za užinu ili ručak, mnoge od nas frustrira. Pa ipak, o ovome treba dobro razmisliti.

S obzirom na to da na poslu svakodnevno imamo jedan ili više obroka, količina hrane koju pojedemo tokom samo jedne godine zaista je velika. Situacija je još gora ako imamo u vidu prosečan radni vek koji traje oko četrdeset godina. Pomislite samo koliko kilograma testa i nezdravih, industrijskih proizvoda unesete tokom svoje karijere.

Uz malo volje i truda, ovo možemo promeniti. Izborom kvalitetnijih namirnica, ne samo da ćemo izbeći ono što šteti našem organizmu, već ćemo u telo uneti neophodne vitamine i minerale. Minimalne korekcije u ishrani mogu nam doneti brojne koristi. Pre svega, poboljšaćemo imunitet, doći do dodatne energije i osloboditi telo nagomilanih toksina.

Sa druge strane, kao rezultat uravnotežene ishrane, doći će do smanjenja masnog tkiva. Naše lice neće biti naduto, već će izgledati blistavo i odmorno.

Kako pripremiti zdrav obrok na poslu?

Zdrav obrok ne morate pripremati na poslu. Dovoljno je da tokom prethodne večeri kod kuće napravite ono što ćete jesti sutradan. Vodite računa o tome da su neke namirnice, posebno leti, podložne kvarenju i da ih treba izbegavati. Ovo se prvenstveno odnosi na mlečne proizvode, pa vam savetujemo da ih ne nosite na posao. Ukoliko imate sreće da se u vašoj firmi nalazi frižider, o ovim problemima ne morate razmišljati.

Da biste pripremili zdrav obrok na poslu, pridržavajte se ovih smernica:

  • Neka glavno jelo bude kuvano povrće, meso ili pečurke
  • Uz glavno jelo, obavezno ponesite i neku svežu salatu
  • U svoj meni uvrstite limunadu koja će vas osvežiti bolje od bilo kog kupovnog napitka
  • Umesto čokolade i keksića, odaberite suvo voće (suve šljive, kajsije, urme, smokve...)
  • Ponesite kutijicu sa orašastim plodovima. Neka stalno stoji u fioci vašeg radnog stola, a vi svakodnevno pojedite po nekoliko komada badema, oraha ili lešnika.
  • Pirinač je namirnica koja je podjednako ukusna topla, kao i hladna. Uz adekvatan recept, pirinač sa dodatkom začina, mesa ili povrća, zasitiće vas i obezbediti potrebnu energiju. Laganija varijanta podrazumeva grilovano belo meso, dok se oni, koji nemaju problema sa viškom kilograma, mogu odlučiti za dinstane batake.

    Rendana šargarepa pomešana sa kupusom sadrži malo kalorija, a veoma je zdrava. Ako volite zelenu salatu, začinite je limunovim sokom da tokom stajanja ne bi promenila boju. Po blagotvornim svojstvima poznata je i cvekla, a možete je jesti u obliku sveže salate ili skuvanu, kao prilog uz jelo.

    Ako do sada niste, u svoj jelovnik trebalo bi da uvrstite humus. Ovaj zdrav, prirodni namaz možete lako napraviti, a idealan je da ga ujutro namažete na parče integralnog hleba i ponesete na posao. Homemade humus u frižideru može da stoji dva do tri dana, dok je onaj kupovni nešto dugotrajniji.

    Čuvajte se dehidratacije!

    Zbog brojnih obaveza koje imamo na poslu, često ne stignemo da popijemo optimalnu količinu vode. Kao posledica toga, neretko se javljaju glavobolja ili osećaj malaksalosti. Da biste ovo predupredili, u kancelariji držite veliku staklenu flašu koju ćete barem jednom tokom dana dopuniti. Na ovaj način, lako ćete steći uvid u to koliko zaista vode unosite u organizam.

    Skoro sve što je flaširano i kupljeno u prodavnici, sadrži različite konzervanse koji obezbeđuju dugotrajnost. Zbog toga, umesto kupovnog soka, od kuće ponesite flašicu nezaslađene limunade. Limun je poznat kao jedna od najkorisnijih voćki, koja je cenjena ne samo u gastronomskim, već i u kozmetičkim krugovima. Zahvaljujući visokoj koncentraciji vitamina C, ovaj citrus uspešno nas brani od različitih virusa i bakterija.

    Kada počnete da praktikujete zdrav obrok na poslu, videćete da je to nešto što ne mora biti komplikovano i neukusno. Naprotiv, zdrav jelovnik oduzima malo vremena, a daje brojne benefite. Probajte i uverićete se.

    Čitajte Story! Moda, lifestyle, gastronomija - sve što vas interesuje na jednom mestu.

    Komentari (0)

    Loading