Pomelo, plod prosperiteta

10/09/2017 | 17:59

Iako je po obliku sličan grejpfrutu, ovo voće za razliku od njega rešava mnogobrojne medicinske probleme prouzrokovane virusima, bakterijama, trovanjem, povišenim krvnim pritiskom, alergijama, ali i tegobe nastale na koži, kosi i zubima

Pomelo, koji još nazivaju i tajlandskim grejpfrutom, najkrupnija je voćka među citrusima. Nakon sađenja čeka se čak osam godina da bi se dobio prvi plod koji može imati i do pet kilograma. Poreklo vodi iz jugoistočne Azije, gde ga nazivaju voćkom prosperiteta i sreće. Ima ga u beloj, roze i crvenoj boji, a od ostalih agruma razlikuje se po veličini, debljini kore i ukusu. Uspeva na egzotičnim mestima jer mu je neophodna veoma topla i vlažna klima.

Hranljiva i dijetetska namirnica

Pomelo je sastavni deo mnogih tradicionalnih kuhinja jugoistočne Azije i čest je sastojak slatkih jela i deserta, a od njega može da se pravi i sok koji je u kombinaciji s limunom i pomorandžom pravi letnji osvežavajući napitak. Dodaje se i jelima od morskih plodova kojima svojim ukusom daje posebnu čar, ali i u raznoraznim slatkim, slanim i začinjenim salatama. Velika prednost ove voćke jeste njena nutritivna vrednost. Naime, pomelo poseduje mnogo dijetetskih vlakana i na 100 grama obezbeđuje svega 37 kalorija, te se zbog toga preporučuje onima koji na zdrav način žele da izgube kilograme.

Lek za dijabetičare i asmatičare

Od njegovih cvetova, semenki, zrele kore i osušenih plodova prave se lekovi primenljivi u alternativnoj medicini. U Kini ga najčešće koriste za rešavanje problema pluća, slezine, neprijatnog kašlja,.oteklina, kod povraćanja, problema s varenjem i trovanja alkoholom. Plodovi pomela uspešno snižavaju povišenu temperaturu i mogu da posluže kao pomoćna terapija dijabetičarima, astmatičarima i osobama s povišenim krvnim pritiskom. Velika koncentracija vitamina C, koju ova namirnica sadrži u sebi, redovnim konzumentima obezbeđuje zaštitu od prehlada, virusa i brojnih alergija. Njegova kora bogata je bioflavonoidima, vrstom antioksidansa koji dokazano sprečava pojavu malignih bolesti creva, pankreasa i dojke. Od prokuvanog lišća prave se i losioni za otklanjanje oteklina i čireva. Sadrži veliki procenat kalijuma koji rešava problem holesterola i sprečava nastanak moždanog i srčanog udara. Veoma je dobar i za regulisanje higijene usne šupljine, krvarenja desni i očuvanja zubne gleđi.

Protiv pega, fleka i bora

Redovno konzumiranje pomela smanjuje nagomilavanje melanina u porama kože i na taj način sprečava pojavu pega i uklanja fleke s lica. Normalizuje proizvodnju sebuma pa predstavlja sjajno sredstvo za uklanjanje akni i bubuljica. Efikasno stimuliše deponovanje kolagena u ćelijama i usporava razgradnju elastina te se smatra prirodnim borcem protiv starenja, nastanka bora i podočnjaka.

Za jaku i negovanu kosu

Sadrži vitamine A, C i B1 koji u kombinaciji sa cinkom čine veoma dobar preparat za negu vlasi. Uz nešto manju količinu sumpora, kalcijuma i gvožđa, ova voćka pomaže stimulaciju rasta kose i eliminaciju viška masti s površine kože glave. Uklanja perut i sprečava njegovu pojavu. Antioksidansi iz pomela umanjuju uticaj toksina i spoljašnjih slobodnih radikala, čime postepeno vraćaju kvalitet kosi, jer ona postaje gušća i sjajnija. Sok od pomela najbolje je rešenje za osobe sa ovakvim problemom.

Recept:

Veganska začinjena salata od pomela

Sastojci

šolja pomela
šolja ananasa
šolja boranije
pola pečenog indijskog oraha
šargarepa
50 g susama
čili papričica

Priprema

Očišćenu i na kocke usitnjenu boraniju prelijte mlakom vodom i kuvajte na tihoj vatri. Pošto omekša, skinite je sa šporeta i ostavite da se ohladi. S druge strane, oljuštite i na sitne kocke isecite pomelo, ananas, čili i indijski orah. Tako pripremljene sastojke sjedinite u jednoj činiji s već pripremljenom ohlađenom boranijom. Za ukrašavanje, dodajte šargarepu isečenu na žilijen i pospite susamom.

Kineska sago supa s mangom i pomelom

Sastojci

400 ml soka od manga
150 ml mleka u prahu
2 velika zrela manga
šećerni sirup dobijen mešanjem šećera s dve kašike tople vode
80 g sago perli
50 g pomela

Priprema

U vruću vodu stavite sago perle, ostavite ih na vatri 10 minuta i sklonite pre ključanja. Nakon toga pokrijte sago poklopcem i vratite na isključen šporet još desetak minuta dok ne postane providne boje. Procedite ga i sklonite u zasebnu posudu.
Jednu četvrtinu manga iseckajte na kockice i sklonite, ostatak izmiksajte u blenderu zajedno s mlekom u prahu dok smesa ne bude potpuno sjedinjena. U tako pripremljen smuti dodajte prvo sok od manga, a zatim i skuvani sago pomešan sa šećernim sirupom po želji. Gotov slatkiš stavite nakratko u zamrzivač da se stegne. Ukrasite desert seckanim mangom i kriškama pomela.

Poznata ličnost

Pevačica Dženifer Lopez želju za slanim i slatkim grickalicama često zadovoljava raznoraznim voćem, koje takođe ne sme mnogo da jede zbog količine šećera. Međutim, nedavno je otkrila pomelo koji pored izvanrednog ukusa, sadrži malo kalorija a pomaže i kod zatezanja kože lica, što njoj apsolutno odgovara, te ga sada pred svaki nastup rado i bez griže savesti konzumira.

Suzana Jančićguliver/gettyimages/thinkstock

Još iz rubrike