Lifestyle

Plavi patlidžan - borac protiv raka kože

Autor: | 21/03/2018

Plavi patlidžan - borac protiv raka kože

Dok je u svetu poznat kao veoma ukusno povrće, tradicionalna kineska medicina ovo povrće prepoznaje kao lek u borbi protiv gastritisa, problema sa kostima, opekotina pa čak i u borbi sa viškom kilograma

Plavi patližan je jednogodišnja jestiva, zeljasta biljka iz roda Solanum. Prvobitno mesto uzgoja mu je istočna Indija i Šri Lanka, ali se globalizacijom proširilo na celu Aziju, Mediteran, Evropu i američka ostrva. Kada je stigao u Italiju, zvali su ga “luda jabuka”. Raste do 70 cm, s razgranatim stablom koje ponekad sadrži trnje. Listovi su veliki i mogu porasti do 15 centimetara. Plod je bobica duguljastog oblika, najčešće ljubičasto-plave boje, ali može biti i zelena, žuta ili bela.

Lekovita svojstva

Ovo ljubičasto povrće obiluje vitaminima B1, B3, B6 i folatima. Takođe, bogato je fitonutrijentima koji imaju antioksidativna, antikancerogena i protivupalna svojstva. U Africi se koristi protiv išijatisa mišićnih grčeva i hemoroida, dok je u istočnim zemljama na ceni čaj od sveže ili sušene kore patlidžana. Odličan je izvor magnezijuma, mangana, bakra i kalijuma koji u kombinaciji sa natrijumom reguliše količinu tečnosti u telu i poboljšava rad srca. Patlidžan sadrži i bioflavonoide koji poboljšavaju delovanje vitamina C i jačaju naš organizam.

Protiv viška kilogram i dijabetesa

Prema novim istraživanjima, 100 g patlidžana sastoji se iz samo 29 kalorija, dok hlorogena kiselina kojom obiluje pomaže kod smanjenja telesne masnoće. Isto tako, on poseduje mali sadržaj ugljenih hidrata i visok nivo biljnih vlakana te se može konstatovati da je dobar saveznik u bobrbi protiv viška kilograma i dijabetesa.

Žizel Bundšen i njen suprug, profesionalni igrač američkog fudbala Tom Brejdi, nedavno su otkrili dobrobiti patlidžana i zato ga jedu bar jednom dnevno kako bi sačuvali energiju i lepotu.

Upotreba u narodnoj medicini

Tradicionalna kineska medicina prepoznaje ga kao lek u borbi protiv gastritisa, problema sa kostima, reumatizma, opekotina pa čak i u borbi s karcinomom. Naime, nausin i hlorogena kiselina u patlidžanu imaju značajnu ulogu kod smanjenja rasta tumora, ali i kod sprečavanja raznih virusnih infekcija.

Maska za lice od patlidžana

Patlidžan je pogodan za sve tipove kože. Dovoljno ga je narendati, izmešati sa aloja verom i naneti na lice. Pošto je reč o prirodnom izvoru kolagena, nakon desetak minuta vaša koža postaće nežna, sjajna i zategnuta.

Savet plus: Ukoliko vam je potrebna grickalica bez mnogo kalorija, iseckajte plavi patlidžan na trake, posolite i ispecite u rerni. Dobićete dijetetsku a ukusnu zanimaciju.

Izbeljivanje kože

Izmešajte jednu šolju pirea patilidžana s litrom soka od limuna i dve kapi maslinovog ulja. Dobićete idealno sredstvo za izbeljivanje kože i otklanjanje pega i fleka. Ukoliko isti postupak ponovite sa sokom od jabuke, dobićete predivno sredstvo za toniranje kože.

Protiv osipa

Isecite patlidžan na kriške i utrljajte ga na bolno mesto, videćete da će se nakon samo par trenutaka osip smanjiti, a ubrzo i potpuno povući. U Australiji je patlidžan poznat kao narodni lek u borbi protiv raka kože. Naime, fitohemikalija BEC5 ekstrakt je patlidžana koji ćelije karcinoma dovodi do pucanja i potpunog nestanka.

Punjeni plavi patlidžan sa paradajzom i mocarelom
Sastojci:
4 srednja plava patlidžana
200 g mlevenog mesa
veća glavica crnog luka
4 čena belog luka
crvena paprika
100 g mocarele
kašika maslinovog ulja
so
biber

Priprema
Presecite četiri patlidžana napola i izdubite sredinu, a zatim ih malo propržite na ulju, koliko da porumene. Uporedo s tim iseckajte crni i beli luk i pržite u tiganju dok ne dobiju zlatnu boju, a nakon toga dodajte jednu crvenu papriku i 200 g mlevenog mesa koje ste pre toga začinili s malo soli i bibera. Kada vidite da je smesa spremna, njome napunite patlidžane. Pospite ih sceckanim paradajzom i rendanom mocarelom, a zatim ih stavite u rernu na 15 minuta da se zapeku.

Mini-pice od patlidžana
Sastojci:
2 velika patlidžana
2 manja paradajza od kojih ćete iseći osam kolutova
300 g parmezana
pola šake listova bosiljka
so
biber

Preliv:
4 kašike maslinovog ulja
sok od pola limuna
čen belog luka sitno iseckan
so i biber

Priprema
Za početak napunite veći lonac vodom i ostavite da proključa.

Isecite patlidžan na krugove, trebalo bi da dobijete 16 komada i stavite ih u kipeću vodu na dva minuta. Zatim ih izvadite i stavite na ubrus da se ocede. Za to vreme iseckajte ostale sastojke. Nakon toga sledi ređanje, na svaki krug dodajte po jedan paradajz, malo parmezana, soli, bibera i prekrijete listom bosiljka. Kada ste sve lepo naređali, krugove stavite na pleh i pecite 10 minuta u rerni koju ste pre toga zagrejali na 220 stepeni. Kada patlidžan bude pečen, stavite preliv koji ćete pre toga napraviti mešajući sve neophodne sastojke žicom.