Kokosov hleb kao savršen obrok nedeljom popodne (recept)
Na njega u subotu ujutro zamirisaće cela kuća, a razveselićete i sebe i svoje ukućane. Ovaj odličan hleb idealan je za konzumaciju u slatkim varijantama uz grčki jogurt, sveže voće ili neki domaći džem, no možete ga jesti i u bilo kojim drugim kombinacijama po želji.
Radi se o odličnom receptu Džejmija Olivera koji vam donosimo u nastavku:
Sastojci:
- paketić suvog kvasca (7g)
- 2 kašike meda
- 1 zrela banana
- 1 veliko jaje
- 800 g oštrog brašna
- 400 ml kokosovog mleka
- 200 g kokosovog brašna
- prstohvat soli
Postupak:
Kvasac i med umešajte u 200 ml mlake vode i ostavite da stoji kratko dok se ne stvore mehurići na vrhu. Bananu ogulite i zgnječite, dodaje joj jaje pa istucite mikserom. Suve sastojke (kokosovo brašno, brašno i so) pomešajte u činiju pa im dodajte mokre sastojke (banana i med, kokosovo mleko i smesa s kvascem) i mesite dok se sve sasvim ne poveže. Kad se poveže, izvadite testo na pobrašnjenu površinu i mesite 10 minuta (dodajte još brašna ako je potrebno).
Kad je testo gotovo podelite ga na dva dela i stavite u kalupe za hleb koje ste prethodno namazali maslacem pa ostavite da stoji sat vremena.
Pećnicu zagrejte na 200 stepeni i pecite hleb 30 do 35 minuta. Kad je gotov, izvadite ga na metalnu rešetku kako bi se ohladio pa poslužite uz sveže voće, jogurt ili bilo što drugo što volite.