"STUDIJO" – TAPETE: Trud i rad ovenčan nagradom
17/04/2024
17h
„Studijo“ tapete, koje kad jednom vidite više ne vezujete za pojam tapete, već ih doživljavate kao umetnost na zidovima, već dve godine su prisutne na srpskom tržištu tržištu
Bundeva je koristan diuretik, a njeno seme preporučuje se trudnicama, dojiljama, starim i osobama sa bolesnom jetrom ili obolelom prostatom. Takođe, ovu jesenju namirnicu bi trebalo što češće da konzumiraju osobe koje boluju od reume, gihta, zapaljenja bubrega i mokraćne bešike
Krajem svakog oktobra u Severnoj Americi, odakle potiče vitaminima bogata i kraljevski slatka bundeva, ova biljka postaje najpopularniji rekvizit u proslavi američkog tradicionalnog praznika "Noći veštica“ kada biva isečena i obasjana svećom. Međutim, pored ukrasnih karakteristika, stanovnici ovog kontinenta iskoristili su sve nutritivne prednosti ove biljke iz porodice tikvi koju podjednako nazivaju i voćem i povrćem, pa postoje mnogi recepti za pravljenje ukusnih obroka od bundeve. Danas se jede u čitavom svetu, od nje mogu da se pripremaju i slana i slatka jela, može da se jede živa, dinstana, pečena, pržena, a na organizam izuzetno blagotvorno utiče i sveže ceđen sok.
Plod bundeve sadrži 90% vode, ali i mnogo minerala i vitamina, zbog čega je idealna namirnica za sve koji žele da smršaju. Bundeva sadrži karotin ili provitamin A, vitamine C i B grupe - B1, B2, B3, B6, ali i niacin, folnu kiselinu. Od minerala najviše ima kalijuma, fosfora, kalcijuma i gvožđa, kao i mnogih oligo i mikroelemenata. Sadrži i više od 60% nezasićenih masnih kiselina i bogata je biljnim proteinima i belančevinama.
Savet plus: Maska za lice od bundeve čini čuda za kožu. Dve kašičice jogurta pomešajte sa šoljicom kuvane bundeve, pola kašičice meda, pola kašičice maslinovog ulja i prstohvatom cimeta
Lekovita svojstva
Bundeva je izuzetno bogata vitaminom A, koji je važan za dobar rad očiju, a pogotovo mrežnjače. Zahvaljujući betakarotinu, predstavlja snažan antioksidans i štiti oko od katarakte. Tamnožuta bundeva sadrži i specifičnu kiselinu koja deluje protiv kancerogenih ćelija. Semenke takođe imaju hranljiva svojstva, sadrže 20 odsto proteina najboljeg kvaliteta, dosta vlakana koja regulišu rad organa za varenje, a i dobar su izvor kalijuma, minerala koji uspostavlja ravnotežu tečnosti u organizmu i pomaže boljem radu nervnog sistema.
Plod bundeve se u narodnoj medicini preporučuje kao diuretik za izbacivanje suvišne vode iz organizma, naročito kod ljudi obolelih od reume, gihta, zapaljenja bubrega i bešike. Bundevu mogu da jedu i dijabetičari pod uslovom da je ne zaslađuju, kao i osobe sa oboljenjima želuca i tankog creva. Ko ima psorijazu bundevu treba da jede svaki dan dok je ima na pijaci, kuvanu, pečenu u rerni ili kao sok.
Poznata pevačica Rijana posebno je uzbuđena sa svakim približavanjem američkog praznika "Noć veštica“ i odlazi u kupovinu velikog broja bundeva kako bi što bolje dekorisala svoj dom.
Primena u ishrani
Najjednostavniji oblik pripreme bundeve je pečenje u rerni. Tada se kora ne odstranjuje, a dužina pečenja zavisi od debljine ploda. Pečena bundeva prelivena sa malo meda i posuta cimetom izuzetno je zdrav zimski slatkiš. Bundeva može i da se ispohuje, od nje se mogu praviti kroketi, supe, čorbe, i variva. I, naravno, može da posluži kao glavni sastojak popularne pite – bundevare. Bundeva se ne uzgaja samo zbog jestivog ploda, koji može biti težak i više od deset kilograma, već i zbog uljevitih semenki, od kojih se pravi karakteristično ulje, koje čuva sve korisne sastojke semenki, a zbog specifičnog ukusa daje posebnu aromu jelima.
Krem čorba od bundeve
Sastojci:
Priprema: Bundevu i krompir očistiti i iseći na kockice. Šargarepu iseći na kolutiće, a crni luk sitno iseckati. Zagrejati ulje, dodati iseckan luk i propržiti da bude staklast. Zatim dodati bundevu, krompir i šargarepu, zaliti sa malo supe, dodati ruzmarin, začiniti po ukusu i sve zajedno dinstati nekoliko minuta. Sipati ostatak supe i kuvati dok povrće potpuno ne smekša. Gotovu čorbu skloniti sa vatre, izvaditi grančicu ruzmarina i sve propasirati kroz gusto sito. Čorbu zatim vratiti na šporet, pustiti da provri, umešati pavlaku i kratko prokuvati. Služiti toplo.
Američka pita od bundeve
Sastojci:
Za punjenje:
230g krem sira
400g pirea od bundeve
200g šećera, prstohvat soli
1 jaje
2 žumanceta
200ml slatke pavlake
60g putera
1 kašičica ekstrakta vanile
1/2 kašičice cimeta
Za koru:
200g brašna
120g putera
1 kašika šećera
prstohvat soli
5 kašika ledene vode
Priprema: Sve sastojke za koru ubacite u blender i napravite testo. Stavite ga da se hladi u frižideru dok pripremate punjenje. Krem sir i pire od bundeve (ispečena i ispasirana bundeva) mikserom umutite. Zatim dodajte sve ostale sastojke jedan po jedan i mutite. Testo utisnite u okrugli kalup, izbockajte viljuškom i ispecite 10 minuta na temperaturi od 160 stepeni. Izvadite, sipajte punjenje i pecite još 50 minuta.
"STUDIJO" – TAPETE: Trud i rad ovenčan nagradom
17/04/2024
17h
„Studijo“ tapete, koje kad jednom vidite više ne vezujete za pojam tapete, već ih doživljavate kao umetnost na zidovima, već dve godine su prisutne na srpskom tržištu tržištu
USKRŠNJA ČAROLIJA NA OBALI U ONE&ONLY PORTONOVI STILU
16/04/2024
1 dana
Ovaj elegantni rizort na obali Jadrana nudi raskošna gastronomska iskustva, avanture uz more i zabavu za čitavu porodicu
Žene u ovom horoskopskom znaku privlače bogate muškarce
15/04/2024
2 dana
Horoskopski znak koji privlači novac
Plesna kraljevska porodica stigla je u Beograd ove subote: Postanite kraljica uz maskaru essence
14/04/2024
3 dana
Nova maskara otvara vidike i daje neverovatno samopouzdanje vredno kraljevskog dvora
Prve fotografije slavlja malenog Krstana: Ovako izgleda kada Ceca unuku proslavlja prvi rođendan
17/04/2024
10h
Prvi rođendan Krstana Ražnatovića uveliko je u toku
"STUDIJO" – TAPETE: Trud i rad ovenčan nagradom
17/04/2024
17h
„Studijo“ tapete, koje kad jednom vidite više ne vezujete za pojam tapete, već ih doživljavate kao umetnost na zidovima, već dve godine su prisutne na srpskom tržištu tržištu